Contact

Autogarage, reparatie en onderdelen

Autogarage, reparatie, onderdelen

In autogarages worden veel reparaties uitgevoerd waar gassen bij nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan het vullen van een autoband. Hier wordt voornamelijk gebruik gemaakt van stikstof of perslucht. Echter is perslucht niet zuiver. Het bestaat uit 78% stikstof, 21% zuurstof en 1% waterdamp en andere gassen. De componenten zuurstof en waterdamp kunnen echter een negatief effect hebben op de band, het ventiel of de velg. Om die reden wordt vaak gekozen voor stikstof.

Aircosystemen

Naast stikstof zijn er in autogarages andere gassen nodig, zoals koudemiddelen voor aircosystemen. Deze koudemiddelen worden ingezet om aircosystemen te laten functioneren. Een bekend koudemiddel dat hiervoor gebruikt wordt is R134a. Echter heeft dit koudemiddel een hoog Global Warming Potential nl. 1430. Om die reden hebben bepaalde automerken gekozen voor een ander systeem waar het meer milieuvriendelijke R123yf van toepassing is.

Autobanden

Het vullen van autobanden wordt gedaan met perslucht of stikstof. Perslucht bestaat uit ongeveer 78% stikstof, 21% zuurstof en 1% waterdamp en andere gassen. Echter kunnen zuurstof en waterdamp de autoband en overige onderdelen aantasten.

Omdat er in autogarages veel gassen aanwezig kunnen zijn, is het belangrijk goede veiligheidsmaatregelen te treffen en na te leven. Op die manier kan er veilig gewerkt worden zonder onnodige risico’s te lopen.