Contact

Beluchtings-, lucht- en koelinstallaties

Koudemiddelen en warmtedragers zijn essentieel in de branche van beluchtings-, lucht- en koelinstallaties. Koelinstallaties kunnen niet naar behoren functioneren wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van de juiste koudemiddelen en warmtedragers.

Geschikte koudemiddelen

Koudemiddelen worden gebruikt in onder andere de airconditioningstechniek, bedrijfskoelingen, huishoudelijke apparaten en transportkoelingen. De keuze voor een koudemiddel hangt van een reeks verschillende factoren. De grootte van de installatie en het verbruik zijn voorbeelden van die factoren. Zo heeft een grote supermarktkoeling andere eisen dan een mobiel aircosysteem.

Hoewel veel koudemiddelen effectief hun werk doen, zijn er aantal slecht voor het milieu. Om die reden worden steeds vaker koudemiddelen ingezet die een stuk vriendelijker zijn voor het milieu. Zo wordt meer gebruik gemaakt van het R1234yf met een Global Warming Potential gelijk aan 4.
Installaties die functioneren op het uitgefaseerde R22 kunnen door middel van retrofitting worden aangepast, zodat een ander koudemiddel hier ook gebruikt kan worden. ISCEON MO99, ook bekend als R438a, is zeer geschikt als vervanger van R22.

Warmtedragers

Warmtedragers worden onder andere ingezet in warmtepompen, waterverwarmingen, windenergie-installaties en zonne-installaties met een hoge thermische belasting. In warmtepompen worden vooral R407c en R717 gebruikt als warmtedrager.

Wanneer u niet weet welk middel u het best kunt gebruiken, kunt u advies gebruiken van onze gasspecialisten. Wij informeren u graag over de eigenschappen van de gassen en hoe u deze het best kunt gebruiken. Neem daarvoor vrijblijvend contact met ons op.