Contact

Bouw, Dak, Elektra

In de branche van bouw, dak en elektra worden veel processen uitgevoerd. Bij deze processen zijn gassen nodig om het tot stand te laten komen. Zo vinden er diverse lasprocessen plaats en worden werkruimtes en loodsen opgewarmd.

Propaan in de bouw

Het opwarmen van werklocaties en opslagloodsen kan met gassen met een hoge verwarmingstemperatuur, zoals propaan. Dit gas maakt het mogelijk gecontroleerd grote loodsen en bedrijfsruimtes te verwarmen, wat het werken in deze ruimtes aangenamer maakt. Daarnaast wordt propaan gebruikt om bitumen dakbedekking aan te brengen. Door het verwarmen wordt het product zacht, soepel en buigbaar, zodat het makkelijk aan te brengen is. Wat nog meer makkelijk aan te brengen is, zijn rijbaanmarkeringen. Propaan wordt gebruikt als chemische basis in de markeringsspray die de rijbaanmarkeringen plaatst.

Lasprocessen en inertiseren

In de bouw vinden regelmatig lasprocessen plaats om onderdelen aan elkaar te verbinden. Bij de lasprocessen wordt gebruikt gemaakt van inerte en actieve gassen, afhankelijk van de gebruikte lastechniek. Voor het snijden met thermische lans wordt zuurstof gebruikt met een zuiverheid van 2.5 of hoger. Iedere las en snijtechniek vereist een ander gas of gasmengsel. Daarom worden diverse gassen ingezet om dit te kunnen realiseren.

Voor het inertiseren van atmosferen kunnen inerte gassen worden gebruikt, zoals stikstof, argon en koolzuur. Het inertiseren zorgt ervoor dat chemische reacties en actieve gassen uit verdwijnen of verminderen, waardoor de atmosfeer minder ontvlambaar wordt. Hetzelfde principe wordt toegepast op stortgoederen en installaties in de chemische industrie, waar enkel stikstof met een zuiverheid 4.8 of hoger wordt ingezet.