Contact

Machine en apparatenbouw

De productie van machines en apparaten vergt aandacht en de juiste kennis. Zodra ze op de goede manier geproduceerd zijn, kunnen ze worden gebruikt in verschillende processen en  in allerlei branches. Machines en apparaten worden zowel in het bedrijfsleven als in huishoudens gebruikt, afhankelijk van de gewenste doeleinden van de machine. De apparaten bevatten onderdelen die aan elkaar moet worden verbonden, zodat ze samen één geheel vormen. Deze verbindingen kunnen op meerdere manieren tot stand komen.

Verbinden en smelten

Voor het verbinden van onderdelen zijn diverse lasprocessen van toepassing. Zo kan er gelast worden met inerte gassen (MIG en TIG-lassen) en actieve gassen (MAG-lassen). De keuze hangt af van het soort materiaal dat gelast moet worden, de dikte van het materiaal en meer factoren. Veel gassen kunnen goed met elkaar gemengd worden tot een menggas. Ze gaan geen chemische reactie aan met andere gassen en zijn daardoor veiliger in gebruik. Andere lastechnieken zijn autogeen lassen, plasmalassen, laserlassen, en TIG-lassen.

Een andere techniek is o.a. laser snijden. Bij het lasersnijden is bij ieder materiaal een ander gas nodig om de gewenste kwaliteit en resultaat te kunnen realiseren. Zo wordt er bij het lasersnijden van aluminium gebruik gemaakt van stikstof, bij titanium wordt argon ingezet en bij ongelegeerde staalsoorten is zuurstof nodig.

Huishoudelijke apparaten

Wanneer de machines en apparaten zijn geproduceerd, kunnen ze gebruikt worden in huis en in het bedrijfsleven. Denk hierbij aan wasmachines, magnetrons, en andere huishoudelijke apparaten. In het bedrijfsleven zijn machines terug te vinden in vrijwel iedere branche, variërend van pompen en compressoren tot machines voor de textiel- en kledingindustrie.