Contact

Metaalbewerking en -productie

In de branche van metaalbewerking en –productie zijn gassen onmisbaar. Zonder gassen is er geen effectieve metaalbewerking mogelijk. De branche kent meerdere lastechnieken en snijprocessen die alleen uitgevoerd kunnen worden wanneer de juiste gassen aanwezig zijn.

Inerte en actieve gassen

Er zijn verschillende lastechnieken die uitgevoerd kunnen worden om onderdelen aan elkaar te verbinden. Zo is er onder andere de MIG/MAG-lastechniek, waar gebruik wordt gemaakt van inerte en actieve gassen. De inerte gassen zijn een goede basis voor een menggas. Hier kunnen andere inerte gassen aan toegevoegd worden, maar ook actieve gassen zijn hier geschikt voor. Inerte gassen gaan geen chemische verbindingen aan, waardoor er veel mogelijkheden zijn.

Gassen kiezen

Het doel van de gassen is om het smeltbad van de las te beschermen tegen de zuurstofrijke omgevingslucht. Zo kan er geen oxidatie plaatsvinden op het oppervlakte van het materiaal. Mogelijke menggassen zijn argon-stikstof, argon-koolzuur, argon-waterstof en andere combinaties. Ieder component heeft een unieke werking. Zo is stikstof de zuurstofverdrijver en zorgen waterstof, koolzuur en helium voor een sterke invloed op de lassnelheid en inbrandingsdiepte. Welk lasgas het meest geschikt is voor metaalbewerking hangt af van het materiaal, lasproces, de dikte van het materiaal en diverse andere factoren.
Naast lassen is het ook mogelijk om te snijden. Technieken als autogeen brandsnijden, lasersnijden en plasmasnijden worden regelmatig toegepast in de metaalbewerking.

Lasapparaten en gastoevoer

In de metaalbewerking wordt gebruikt gemaakt van diverse machines om het gewenste resultaat te bereiken. Er zijn verschillende soorten lasapparaten die ieder een net iets anders werking hebben. Bij lasapparaten voor de MIG- en TIG-lastechnieken is een goede toevoer nodig voor het gebruik van een beschermgas. Het beschermgas voorkomt het corroderen van het smeltbad door er overheen te blazen. Het lasapparaat bestaat uit een stroombron, gasfles met drukregelaar, het draadaanvoermechanisme en het slangenpakket met laspistool.
Bij het autogeen lassen heeft de toevoer van gas een andere functie. Hier worden onder andere zuurstof-acetyleen mengsels om een vlamtemperatuur van ongeveer  3100°C te realiseren.