Contact

Sanitair en verwarming

Om te koelen en te verwarmen zijn koudemiddelen nodig. Koudemiddelen worden toegepast in de airconditioningstechniek, warmwaterverwarmingen, koel- en vrieskasten, maar ook in installaties voor zonne- en windenergie.

Koudemiddelen voor verwarming

Koudemiddelen zijn de brandstof voor veel toepassingen in warmte- en koude productie. Ze worden gebruikt voor het transport van koeling, maar ook voor warmte. Dat kan de centrale verwarming of vloerverwarming zijn in woonhuizen, maar ook de verwarmingsvoorziening van uw eigen bedrijf. De koudemiddelen van Westfalen Gassen Nederland BV worden daarnaast ook gebruikt in de landbouw en zelfs om grasmatten te verwarmen.

Warmte- en koudedragers

Bij het verwarmen en koelen wordt vaak gebruik gemaakt van water als warmte- en koudedrager. Water is daarvoor heel geschikt, maar tijdens het proces kunnen ook minder wenselijke effecten optreden. In combinatie met zuurstof en andere luchtcomponenten werkt water corrosief. Bij temperaturen onder nul verminderen de stromingseigenschappen en het is bekend dat moderne systemen voor warmte- en koude productie daar heel gevoelig op reageren. Om dat te voorkomen kunnen wij u het product Antifrogen® adviseren. Dankzij de additieven in het mengsel worden de risico’s uitgeschakeld, maar blijven de goede eigenschappen van water behouden.

Airconditioningstechniek en koeling

Koelmiddelen zijn vooral bekend door de toepassing in airco’s en koelinstallaties, zoals vries- en koelkasten. Lange tijd werden daarvoor het koelmiddel HCFK gebruikt (gedeeltelijk gehalogeneerde chloorfluorkoolwaterstoffen).  Deze zijn echter zo schadelijk voor de ozonlaag dat de Europese Unie het gebruik ervan in nieuwe producten heeft verboden. Voor de omschakeling biedt Westfalen vervangende stoffen die niet schadelijk zijn voor de ozonlaag en ook de mengbaarheid met de in de installaties gebruikte koelmachine oliën garanderen.

Vanwege de vele toepassingen en strenge eisen aan koudemiddelen is het kiezen van een koudemiddel altijd maatwerk. Voor ieder toepassingsgebied is echter een intelligente, efficiënte en ecologisch verantwoorde oplossing. Om te helpen bij die keuze heeft Westfalen haar eigen koudemiddelspecialist.