Contact

Schroot en recycling

Schroot en recycling

Maar liefst 95% van de metalen kan zonder kwaliteitsverlies worden gerecycled. Om schroot goed te verwerken moet het gesneden of afgeschroeid worden. Daarvoor zijn gassen nodig als zuurstof, wegaleen of acetyleen.

Autogeen brandsnijden en afschroeien

Om schroot te recyclen is het wenselijk dat grote stukken staal eerst worden verkleind. Ook is het soms nodig om andere stoffen, zoals coatings of verf, af te schroeien voor het metaal gerecycled kan worden. Autogeen snijden is een veelgebruikte methode voor het snijden van staal. Er kunnen grote en dikke stukken staal mee worden gesneden. Het autogene snijproces wordt gebruikt voor metaalsoorten met geen legering of een lage legering. De snijmachines maken voor het verbrandingsproces gebruik van branders en een stroom zuurstof met een hoge zuiverheid (minstens 99,5%). De zuivere zuurstof heeft een hoog brandversnellend effect. Voor autogeen snijden levert Westfalen Gassen zuivere zuurstof, maar ook acetyleen en wegaleen.

Recycling van metalen bespaart energie

Dankzij deze geavanceerde snijtechnieken is recycling van zware stukken metaal een stuk eenvoudiger. Het recyclen van metaal verbruikt aanzienlijk minder energie dan het verwerken van de oorspronkelijke grondstoffen. Daarnaast draagt de recycling van schroot bij aan het behoud van onze natuurlijke bronnen.

Thermische lans

Een andere snijtechniek om schroot te verwerken en uiteindelijk te recyclen is de thermische lans. Een holle ijzeren buis die zuurstof aanvoert. Vooral bij sloopwerkzaamheden en demontage zetten bedrijven de thermische lans vaak in. Net als bij autogeen brandsnijden voedt zuivere zuurstof hierbij het verbrandingsproces. De vlam die uit een thermische lans komt kan temperaturen van 3500 graden Celsius bereiken. Omdat de vlam zo heet is kan een thermische lans metaal maar ook beton makkelijk snijden.