Contact

Warmtebehandelingen van staal

Bij de warmtebehandeling van staal zijn gassen essentieel. Warmtebehandelingen kunnen staalsoorten andere structuren geven, zoals bij het harden. Hierbij wordt staal met een zeer hoge temperatuur (ongeveer 900°C) verhit tot het rood kleurt, waardoor het makkelijk te bewerken is. Door vervolgens weer snel af te koelen, wordt het staal in martensiet vorm.

De sectoren van warmtebehandelingen van staal kent nog 13 andere warmtebehandelingen, zoals voorwarmen en waterstofarm gloeien. Bij voorwarmen is het doel de afkoelsnelheid van het staal te verlagen en bindingsfouten te voorkomen. Op welke temperatuur wordt voorverwarmd hangt af van de staalsoort, het waterstofgehalte, het warmtegeleidingsvermogen en meer. Om waterstofscheuren te voorkomen wordt het staal waterstofarm gegloeid. Hiermee wordt het waterstofgehalte omlaag gebracht, zodat het geen negatief effect kan hebben op het staal.

Manieren om verhard staal als martensiet weer soepeler te krijgen, is door zachtgloeien en veredelen. De behandeling zachtgloeien kan de hardheid tot 25% laten afnemen. Bij elke warmtebehandeling wordt gelet op de kans op scheuren. Bij scheuren in het staal neemt de kwaliteit af, waardoor en minder makkelijk mee gewerkt kan worden.

Voor de warmtebehandelingen zijn gassen nodig om de juiste temperatuur te bereiken. Zo zijn er gasbranders nodig voor het voorverwarmen. De gassen die hiervoor gebruikt worden zijn voornamelijk acetyleen-zuurstof, propaanzuurstof en andere menggassen met zuurstof.